Mire Jó Az E-vitamin: Hatásai, Beviteli Források, Ajánlott Adagok és Hiánytünetek (2024)

https://gyogyline.hu/termekek/gal-e-vitamin-komplex-csepp-95-mlAz E-vitamin rendkívül fontos szerepet tölt be aszervezetben, sokoldalú jótékony hatásai amindennapi egészség megőrzésében nélkülözhetetlenek. Antioxidáns tulajdonságaival, védelmi vonalat képez aszabad gyökök káros hatásai ellen, támogatja szervezetünk védekező rendszerét, és nem utolsó sorban, aktív szerepet játszik aszív- és érrendszert érintő betegségek megelőzésében.

Mire jó az E-vitamin?

Az E-vitamin (alfa-tokoferol), melyet sokan az “örök fiatalság vitaminjaként” is ismernek, egy zsírban oldodó vitamin, mely számos előnyös hatást gyakorol a szervezetben. Először is, erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, tehát védi a sejteket a káros szabadgyököktől, melyek a betegségek és az öregedés fő okozói. Az E-vitamin segít abban, hogy a bőr hidratált maradjon, megőrzi a bőr fiatalságát, elősegíti a bőr regenerációját és csökkenti a bőr irritációját és gyulladását, azaz csökkenti az öregedés jeleit. Elősegítheti a sebek gyógyulását. Ezenkívűl sok más jelentős szereppel bír, mint pl:

  • Immunrendszer támogatása: Az E-vitamin hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, segít a szervezetnek ellenállni a különböző betegségeknek.
  • Szív- és érrendszeri egészség: Az antioxidánsként működő E-vitamin védheti a szívet és az ereket a korai öregedéstől és a betegségektől.
  • Támogatja az agy és idegrendszer épségét: csökkenti az érelmeszesedés, Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
  • A máj egészségének a támogatása: májbetegségek esetében javítja a májenzim értékeket.

Miben van E-vitamin?

Mire Jó Az E-vitamin: Hatásai, Beviteli Források, Ajánlott Adagok és Hiánytünetek (1)

Az E-vitamin számos élelmiszerben megtalálható, amelyek valószínűleg már most is anapi étrended részét képezik. Különböző táplálékformákban található meg, beleértve atermészetes és mesterséges forrásokat is. Afő természetes E-vitamin források az alábbiakban találhatók:

  • Zöldségek: zöldlevelek, brokkoli, spenót stb.
  • Gyümölcsök: avokádó, őszibarack, eper stb.
  • Magvak és olajok: napraforgómag, mandula, olívaolaj, tökmagolaj, búzacsíraolaj, kukoricaolaj stb.
  • Diófélék: mogyoró, dió, mandula stb.
  • Halak: lazac, makréla, hering stb.

Továbbá az E-vitamint egyes feldolgozott élelmiszerekbe is hozzáadhatják, például a reggeli gabonafélékhez vagy a margarinhoz. Ezek a mesterségesen erősített termékek gyakran hasznosak lehetnek azok számára, akiknek nehézséget jelent a szükséges mennyiségű vitamin bevitel a szervezetbe.

Természetesen a legoptimálisabb az E-vitamin bevitel során, ha a természetes forrásokat részesítjük előnyben. Azonban ha nehezen esik megteremteni a változatos, vitamindús étrendet, fontoljuk meg az E-vitamin különböző étrend-kiegészítők formájában történő bevitelét.

Napi E-vitamin szükséglet

A napi E-vitamin szükséglet változik, számos tényezőtől függ, beleértve a kort, az étrendet és az életmódot. Ámbár zsírban oldodó vitamin, a többi zsírban oldodó vitaminokhoz képest a szervezetben rövid ideig tartózkodik. Általánosságban elmondható, hogy a felnőtteknek a hivatalosan elismert adag napi 15 milligramm (22,5 NE) E-vitamin . Az E-vitamin napi adagja a kor előrehaladtával az alábbiak szerint változhat:

  • A csecsemőknek csak 4-5 milligramm E-vitaminra van szükségük naponta.
  • A gyerekek napi 6-7 milligramm E-vitamin bevitelére szorulnak.
  • A felnőtteknél a napi ajánlott E-vitamin adag 15 milligramm.
  • Idősek esetében még akár 20 milligramm E-vitamin fogyasztása is előnyös lehet.

Vitaminhiány esetén nagyobb adag 100-300mg E-vitamint érdemes pótolni felnőttek esetében.

Dohányzás esetében több E-vitaminra lehet szükség, ugyanis a dohányzás lebontja a szervezetben lévő E-vitamint.

Melyik a legjobb E-vitamin? Nem mindegy melyik forma

Ha jobban szemügyre vesszük az E-vitamin családot, azt találjuk, hogy korábban a köznyelv az E-vitamint csupán az egyik típushoz, azaz az alfa-tokoferolhoz fűzte.

Pontosabban azonban, az E-vitamin tulajdonképpen 8 fajtája ismert : alfa-, béta-, gamma-, delta-tokoferol és ezek izomerjei, az alfa-, béta-, gamma-, delta-tokotrienolok. Az izomerek kémiai szerkezetüket tekintve abban különböznek a tokoferoloktól hogy több telítetlen (kettős) kötést tartalmaznak, aminek köszönhetően hatékonyabb molekulákká válnak, antioxidáns jellegük is többszörösét mutatja a tokoferolokhoz képest, akár 40-60-szoros nagyságrenddel.

A természetben előforduló természetes alfa-tokoferol, vagy más néven anem izolált alfa-tokoferol, az E-vitamin komplex formája. Ez a forma nem csak alfa-tokoferolt tartalmaz, hanem a többi tokoferol és tokotrienol típussal együtt jelenik meg, melyek mind kiegészítik és támogatják az E-vitamin működését.

A laboratóriumi körülmények között előállított szintetikus E-vitamin formája, amit más néven az izolált alfa-tokoferolnak hívunkalapját képezi a legtöbb mesterségesen gyártott E-vitamin kiegészítőnek. Többnyire nagy koncentrációban tartalmazza csupán a tiszta alfa-tokoferol alapú E-vitamint.

Az izolált alfa-tokoferolt tartalmazó készítmények esetén felmerülő veszély az, hogy a többi tokoferol és tokotrienol hiányában, túlzott mennyiségben bevitt alfa-tokoferol gátolhatja a többi E-vitamin forma hatását a szervezetben (pl.a gamma-tokoferolt). Emiatt, habár a cél az lenne, hogy az E-vitamin mennyiségét növeljük a szervezetben, valójában csökkenthetjük az E-vitaminok összhatását, ha nem figyelünk arra, hogy a bevitt E-vitamin milyen formában van jelen.

Ennek következtében, mára már egyre több tanulmány és kutatás mutat rá arra, hogy valójában az együttes adagolás (azaz az E-vitamin összes fajtája) jelenti a legjobban hasznosuló és eredményes hatást, az eddig elterjedt csupán alfa-tokoferolt tartalmazó készítményekkel szemben.

Felszívódását segíti a C-vitamin és szelén együttes adagolása, minden 200 NE E-vitamin mellé ajánlott 200 mg C-vitamin és 25mikrogramm szelén bevitele a legjobb hatás elérése érdekében.

A fogamzásgátló tabletták, kolesztiramin vagy kolesztipol hatóanyagot tartalmazó epesavkötő gyógyszerekgátolják a felszívódását, valamint a magas vas-, réz- illetve mangán tartalom is befolyásolhatja ezt.

A GAL E-vitamin komplex csepp az E-vitamin család 4 formájából áll, alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferolból, a természetben előforduló változathoz hasonlóan. Ezt a növényi kivonatot stabil formában tartalmazza, szójamentes, a szervezet számára kedvező arányú omega-6 tartalmú nem génkezelt napraforgóolajban.

Ajánlott adagolása felnőtteknek: napi 28 csepp étkezések közben.

Mit okoz az E-vitamin hiánya?

Az E-vitamin hiányának számos tünete és hatása lehet a szervezetre. Ezek a tünetek különbözőek lehetnek a súlyosságtól és az egyén egészségi állapotától függően. Az alábbiakban felsorolunk néhányat a leggyakoribb tünetek közül, hogy megértsük, mire is számíthatunk, ha kevés az E-vitamin a szervezetben.

  • Az idegrendszer károsodása: ez koordinációs és egyensúlyi problémákhoz vezethet , izomgyengeséghez és szenzoros problémákhoz.
  • Immunrendszeri problémák: az E-vitamin hiánya gyengítheti az immunrendszert, ami növelheti a fertőzések és betegségek kockázatát.
  • Vérszegénység: ezek a tünetek a vörösvérsejtek károsodása miatt jelentkeznek, ami ronthatja a vér oxigénszállító képességét.
  • Látásproblémák: súlyos E-vitamin hiány esetén látásproblémák is kialakulhatnak, beleértve a látóideg-károsodást és a retina érintettségével járó panaszokat.
  • Szívbetegség: növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, mivel az E-vitamin segít megelőzni az artériák elzáródását a vérrögök által.

Az E-vitamin hiányának kezelése legtöbbször a bevitel növelését jelenti, ami elérhető a megfelelő étrenddel, vagy szükség esetén étrend-kiegészítőkkel. Fontos azonban tudni, hogy az étrend-kiegészítők csak rövid távú megoldást nyújtanak, és nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, változatos étrendet.

Az E-vitamin mellékhatása

Az E-vitamin nagy mennyiségű bevitele okozhat emésztési problémákat, fejfájást, fáradtságot és véralvadási zavarokat is.

Ahogy minden vitaminnál, az E-vitaminnal is fontos szem előtt tartani, hogy nagy mennyiségben történő bevitel esetén mellékhatások jelentkezhetnek, mint pl. :

  • hányinger
  • hasmenés
  • fáradtság, gyengeség
  • bélgörcs
  • kiütés
  • homályos látás

Az E-vitamin túladagolása és szövődményei

Az E-vitamin úgymondd nehezen túladagolható, a fölos mennyiség a szervezetből a széklettel ürül, erről a zsíroldékony vitaminról aligha találunk toxikus felhalmozódásra utaló dokumentációt. A túladagolása esetén a mellékhatások a következőek lehetnek:

Fáradtság, gyomorpanaszok, hasmenés: az E-vitamin túl nagy mennyiségben való bevitelkor fáradtságot, gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat. Ezek a mellékhatások általában a túladagolástól származnak, és csökkenhetnek, ha csökkentjük az E-vitamin bevitelét.

Rosszindulatú daganatok: Primer diétás forrásokból származó, nagy mennyiségű E-vitamin növelheti a rosszindulatú daganatok, mint a tüdőrák, a prosztatarák és a vastagbélrák kockázatát.

Az E-vitamin kölcsönhatása gyógyszerekkel

A napi szintű nagy dózisokban szedett, azaz a 300 mg-ot meghaladó E-vitamin adagok bizonyos gyógyszerek hatásait befolyásolhatja, azaz kölcsönhatások alakulhatnak ki a párhuzamosan szedett gyógyszeres kezelés és E-vitamin bevitel között. Ilyen kölcsönhatások az alábbiak:

Párhuzamos vérhígító hatású gyógyszeres kezelés: az E-vitamin befolyásolhatja a véralvadást (koagulációját), ezért nagy mennyiségben való bevitel esetén azoknál, akik párhuzamosan véralvadásgátló gyógyszereket szednek (pl.syncumar, warfarin, aszpirin 100 mg ), az E-vitamin növelheti a vérzéses szövődmények kockázatát, hisz az E-vitaminnak is vérhígító jellege van.

Kölcsönhatás párhuzamos sztatin és niacin kezelés alatt: a magas koleszterinszint csökkentésére használt niacin és sztatinok (pl. szimvasztatin, rovasztatin) alkalmazása mellett azt mutatták ki, hogy az E-vitamin csökkentheti a niacin szintjét.

A Tamoxifen egy olyan gyógyszer, amelyet rendszerint mellrák kezelésére használnak. A Tamoxifen és az E-vitamin interakcióját vizsgálva kutatások azt mutatják, hogy az E-vitamin pozitív hatással lehet a tamoxifen hatékonyságára, növelve annak rákellenes hatását. Azonban a kezelés alatt az E-vitamin szinteket szigorúan monitorozni kell a legjobb eredmény érdekében, mivel túl magas E-vitamin bevitel esetén a tamoxifen hatása csökkenhet.

Fontos, hogy ezek csak lehetséges mellékhatások és valószínűbbek a túladagolás, vagy a nagy dózisú szintetikus E-vitamin bevitel esetén. Mindig kérjük ki az egészségügyi szakember tanácsát, az E-vitamin megfelelő, biztonságos és egészséges bevitelével kapcsolatban.

E-vitamin és egyéb vitaminok hatásai

Az E-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetben, hála antioxidáns tulajdonságainak, de szorosan együttműködik más vitaminokkal is, így javítva azok hatását. Az A-vitaminnal például harmonikusan működik, segítve felszívódását és hatékonyságát. Az E-vitamin nélkülözhetetlen az A-vitamin számára, hiszen segít megőrizni a nyirokrendszerben található A-vitamint, valamint hozzájárul a látási problémákkal küszködők kezeléséhez.

A C-vitamin gyakran kerül említésre az E-vitaminnal együtt, mint egy erős antioxidáns páros. AC-vitamin segít helyreállítani az E-vitamin oxidált formáját, ezzel hozzájárulva az E-vitamin antioxidáns hatásának folyamatos fenntartásához. Emellett, aC-vitamin segíthet fokozni az E-vitamin felszívódását is, ami különösen előnyös lehet azok számára, akik mesterséges forrásból veszik be az E-vitamint.

Az E és K-vitamin közös adagolását azonban kerülni kell, annak érdekében hogy az E-vitamin ne gátolja a K-vitamin véralvadást segítő hatását.

Források

  1. Synergistic interactions between vitamin A and vitamin E against lipid peroxidation in phosphatidylcholine liposomes
  2. Vitamin E-drug interactions: molecular basis and clinical relevance
  3. Vitamin E in Chronic Liver Diseases and Liver Fibrosis
  4. Treatment for Non-Alcoholic Fatty Liver With Different Doses of Vitamin E
Mire Jó Az E-vitamin: Hatásai, Beviteli Források, Ajánlott Adagok és Hiánytünetek (2024)

References

Top Articles
Biden drops out of the 2024 presidential race, endorses Vice President Kamala Harris for nomination
FACT FOCUS: A look at false claims around Kamala Harris and her campaign for the White House
Jobs Hiring Start Tomorrow
Orange Craigslist Free Stuff
Pa Pdmp Log In
Weather Radar For East Coast
M&T Bank Atm Locations Near Me
Urology Match Spreadsheet
Sutter Health Candidate Login
Wmlink/Sspr
8 Garden Sprayers That Work Hard So You Don't Have To
Japan’s Dagashi Treats: A Tasty Trip Down Memory Lane – Umami bites
Housing Intranet Unt
Craigslist Furniture By Owner Dallas
10 Teacher Tips to Encourage Self-Awareness in Teens | EVERFI
Legend Of Krystal Forums
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
Huniepop Jessie Questions And Answers
Overton Funeral Home Waterloo Iowa
Amy Riley Electric Video
Liquor World Sharon Ma
Myzynrewards
Review: 'Letters From Iwo Jima' a masterpiece - CNN.com
Lima Crime Stoppers
Meritain Prior Authorization List
How to Get Into UCLA Medical School: Requirements and Strategies — Shemmassian Academic Consulting
Frankie Beverly, the Maze singer who inspired generations of fans with lasting anthems, dies at 77
25+ Irresistible PowerXL Air Fryer Recipes for Every Occasion! – ChefsBliss
Insidekp.kp.org Myhr Portal
Nehemiah 6 Kjv
Money Network Pay Stub Portal 711
They Cloned Tyrone Showtimes Near Showbiz Cinemas - Kingwood
Courtney Callaway Matthew Boynton
18443168434
Kino am Raschplatz - Vorschau
Warrior Badge Ability Wars
Alloyed Trident Spear
Joy Ride 2023 Showtimes Near Amc Ward Parkway
La Monja 2 Pelicula Completa Tokyvideo
Lipidene Reviews 2021
Heatinghelp The Wall
G122 Pink Pill
Sdn Md 2023-2024
Lol Shot Io Unblocked
Stihl Blowers For Sale Taunton Ma
Stellaris Archaeological Site
Minute Clinic Schedule 360
Craigslist Lasalle County Il
Ncaa Wrestling Bracket Challenge
Natalya Neidhart: Assembling the BOAT
Lucio Volleyball Code
Online Reading Resources for Students & Teachers | Raz-Kids
Latest Posts
Article information

Author: Saturnina Altenwerth DVM

Last Updated:

Views: 5644

Rating: 4.3 / 5 (64 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Saturnina Altenwerth DVM

Birthday: 1992-08-21

Address: Apt. 237 662 Haag Mills, East Verenaport, MO 57071-5493

Phone: +331850833384

Job: District Real-Estate Architect

Hobby: Skateboarding, Taxidermy, Air sports, Painting, Knife making, Letterboxing, Inline skating

Introduction: My name is Saturnina Altenwerth DVM, I am a witty, perfect, combative, beautiful, determined, fancy, determined person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.